Борис АнгеловСпецпратеник на 19 минути В 20.15 ч. довечера се открива

...
Борис АнгеловСпецпратеник на 19 минути В 20.15 ч. довечера се открива
Коментари Харесай

М. Стрийп, М. Бакалова, Е. Стоун: Кралиците на откриващия се Кан

Борис Ангелов

Спецпратеник на 19 минути


 
В 20.15 ч. тази вечер се открива 77-ия фестивал в Кан, като звездата на вечерта е Мерил Стрийп, особено отличена от форума, която още идващия ранен следобяд е поканила на Среща публицисти, критици, кинаджии.

Така към този момент се споделят тогавашните майсторски класове, на които в свободен диалог най-големите в седмото изкуство споделят своята истина за живота и кариерата и се раждат в действителност фантастични истории – правили сме ви очевидци на уникатни мигове с разнообразни герои на тези Срещи – от Катрин Деньов и Джон Траволта през Ален Делон до Джейн Фонда предходната година.

Заради едно засягащо изявление на която навръх тази Среща Кан предложения още една кралица на тазгодишното си издание Фей Дънауей, на която същата вечер – в нейно наличие, е отдадена премиера на документален филм с нейното име.

Фей обаче приема в страничната зала Аньес Варда, до момента в който в Големия кинотеатър Люмиер на Фестивалния замък се вихри Furiosa – следващата част от сагата Mad Max. Помните от нашите кореспонденции по какъв начин при премиерата на предходната част от епоса отвън програмата в Кан суперпродукцията бе авансово оплюта, като по команда, от всички авторитетни международни киноиздания – от Ванити Феър и Холиуд Рипортър до Скрийн, които след това трябваше да се извиняват, откакто видяха вихрения екшън с Шарлийз Терон и Том Харди.

За разлика от нещата в политическата, в шоужурналистиката към момента има някакви правила, някакво достойноство и някакво самоуважение, а не се следва сляпо някаква заложена " от горната страна ” генерална линия.

В третия фестивален ден е огромната завръщане на великия Копола с Megalopolis – неговия прочит на залеза на Римската империя, евентуално неслучайно пренесена в Ню Йорк – повече от явен намек за съвпадения с американската. Това е най-нетърпеливо упования филм в Кан, изключително откакто остарелия занаятчия реши да взе участие, за разлика от не по този начин смелите си сътрудници от този диаметър в края на кариерите си, в състезанието за Златната палма.

Вместо да избра удобството на извънконкурсната стратегия с всички лаври и без заплаха " да се изложи ”. Така съвсем несъмнено е при кого ще отиде огромната премия.

Носителката на настоящия женски Оскар Ема Стоун е звездата на идната вечер като една от звездите на филмовия триптих Kind of Kindness, в който свети и Уилем Дефо.

Маратонът от звезди продължава на същото високо равнище с премиерата отвън състезанието на Хоризонт: Американска сага. Това е продукция на завръщащия се в А-група Кевин Костнър. Суперзвезда на 90-те, която поизгубихме от взор в последно време.

Това несъмнено ще остави в сянката на профекторите и обективите документалната премиерата същата вечер на 3-кратния притежател на Оскар Оливър Стоун, който се завръща след едвам 3-годишно неявяване от Кан с следващ документален филм за президент. След мъртвия Кенеди, чието ликвидиране още веднъж разнищи през 2021 година, в този момент остарелият занаятчия идва с лента,наречена Лула и отдадена на бразилския държавен глава.

Мария Бакалова е кралицата на Кан в понеделник, съвсем в 8 вечерта, когато минава по аления килим поради ролята си на Ивана Тръмп в The Apprentice. И тя като Оливър Стоун се завръща на Кроазет след 3-годишно отсъстви, когато показа във втората конкурсна селекция българския филм с нея в основната роля Жените също плачат. Мария към този момент е в първата стратегия.

Но българско име бести и в тазгодишната втора селекция Особен взор – Константин Божанов с неговия филм The Shameless или Безсрамните. Уви, не става въпрос за киноразказ за родните политици или олигарси, а за индийски истории. Очакваме изявление в Кан с режисьора.

Връщайки се на първата конкурсна стратегия, идният вторник пък ще бъде вечерта на любимеца на Кан Паоло Сорентино. Най-големият италиански режисьор на последните повече от 10 години ще покаже Parthenope и, както постоянно, когато е на феста, автоматизирано се трансформира в кандидат за Златната палма.

Разбира се, прогнозите за победител в състезанието постоянно са рискова работа. Винаги подсещаме образеца преди 5 години, когато при заслужената Палма за Dolor y Gloria на Алмодовар и нафукания Имало едно време в Холивуд с Брад Пит, Лео ди Каприо и самия Ал Пачино даже на Тарантино, стана като в поговорката: " Двама се карат, третият печели ”. Златната палма отиде при корейските Паразити.   

И, с цел да има цялостно благополучие за киноманите, както и за кръгова комбинация след летящия старт с Мерил Стрийп, финалната фестивална Среща е не с кого да е, а с бащата на Междузвездни войни Джордж Лукас в последния конкурсен ден 24-и май, преди раздаването на наградите на 25-и вечерта.

Поради огромния интерес тя няма да се организира в обичайна за този формат неголяма зала под покрива на Двореца, а във втората по величина Дебюси, откъдето преди 2 години сега на провеждането ви предадохме невероятните истории, разказани на една такава Среща в същата зала от самия Том Круз, седнал тъкмо против нас.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР